Μέλι η τροφή τών Θεών και τών Θνητών...


Ανακοινώσεις


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

Υπό διωγμό οι μελισσοκόμοι


Στις 6 Οκτωβρίου πάνω από 20 μελισσοκόμοι πικραμένοι και εξοργισμένοι από την περιοχή της Καρδίτσας αλλά και των όμορων  νομών  (Λάρισας , Μαγνησίας) κληθήκαμε ως  κατηγορούμενοι στο πταισματοδικείο Καρδίτσας διότι τοποθετήσαμε τα μελισσοσμήνη μας  σε απόσταση μικρότερη  των 25 μέτρων στον επαρχιακό δρόμο Ανθηρού – Καροπλεσίου του νομού Καρδίτσας, σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία όπου απαγορεύει την τοποθέτηση κυψελών σε δρόμους σε απόσταση μικρότερη των 25 μέτρων.

Η μελισσοκομία της Ελλάδος με 1.500.000 καταγεγραμμένες κυψέλες  συγκαταλέγεται δεύτερη σε αριθμό κυψελών μεταξύ των  27 μελών της ευρωπαϊκής ένωσης, το 8% περίπου είναι από την περιοχή της Θεσσαλίας . Δεν είναι μόνο μεγάλος ο αριθμός, κατ΄ επέκταση και το ανθρώπινο δυναμικό  που απασχολείται - δραστηριοποιείται με την μελισσοκομία είναι επίσης πάρα πολύ μεγάλες και οι διακρίσεις των μελισσοκομικών μας προϊόντων στο εξωτερικό οι οποίες στο μεγαλύτερο τους μέρος οφείλονται στην πλούσια χλωρίδα της Ελλάδος  στο κλίμα μας καθώς και στην αγάπη τον «έρωτα» το μεράκι  των μελισσοκόμων για την  μελισσοκομία.

Η μελισσοκομία είναι από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου που όχι μόνο είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και συντελεί στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Το 60-70 % της επικονίασης οφείλεται στην μέλισσα. Ο Αϊνστάιν είπε  ΄΄ αν εξαφανιστούν οι μέλισσες  στην ανθρωπότητα  απομένουν 4 χρόνια ζωής ΄΄. Ο κλάδος της μελισσοκομίας  διαδραματίζει σημαντικό και καθοριστικό  ρόλο στον πρωτογενή τομέα. Τα προϊόντα της μέλισσας, μέλι γύρη , βασιλικός πολτός, πρόπολη, κερί, δηλητήριο έχουν πιστοποιηθεί εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια για την προσφορά τους στην ζωή του ανθρώπου, σε πολλές χώρες έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα και φτάσανε να μιλάνε για μελισσοθεραπεία.  Παρόλα τα οφέλη της μελισσοκομίας δυστυχώς η Ελληνική πολιτεία και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν είναι δίπλα μας, θα τολμούσα να πω μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι απέναντι μας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαχρήστος Ευάγγελος  κατέθεσε ερώτημα στην Ελληνική βουλή στις 17/02/2009 σχετικά με την επίμαχη διάταξη όπου μεταξύ άλλων αναφέρει :..΄΄ η παραγωγή και η εξαγωγή ελληνικού μελιού, συνεχίζει την αποσπασματική πολιτική για το ελληνικό μέλι και δε λαμβάνει καμιά μέριμνα για την επιβίωση  και την ανάπτυξη του κλάδου με αποτέλεσμα να οδηγείται στην απαξίωση και τον αφανισμό. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχουν αντινομίες και αντιφάσεις στο νομικό πλαίσιο οργάνωσης της ελληνικής μελισσοκομίας με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα θολό γραφειοκρατικό τοπίο και οι μελισσοκόμοι να μην γνωρίζουν πώς να πράξουν….πηγή: http://www.vpapachristos.gr/VOULI_EROTISEIS/er.284.doc)

Στην Συνεδρίαση  ΠΘ’ (Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009 )της βουλής για τα προβλήματα της μελισσοκομίας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασία Μερεντίτη μεταξύ άλλων αναφέρει:… ΄΄ Πρέπει να προχωρήσετε σε χωροταξική τοποθέτηση των κυψελών. Πρέπει να δημιουργήσουμε μελισσοκομικά πάρκα, να κάνουμε διάνοιξη δασικών δρόμων, να λάβουμε μέτρα για να πατάξουμε τη γραφειοκρατία (πηγή :πρακτικά της βουλής http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es090217.txt)
 

Δεν είναι στις προθέσεις μας ως  μελισσοκόμοι να καταστρατηγούμε  τους νόμους του κράτους, αντίθετα μάλιστα, πλην όμως η έλλειψη - ανυπαρξία υποδομών από την πολιτεία και από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις όπως κατασκευή - δημιουργία  κατάλληλων χώρων όπου θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα μελισσοσμήνη, μας καθιστά αναποτελεσματικούς και αδύναμους να εφαρμόσουμε το νόμο.

Εύλογο το ερώτημα που ανακύπτει θα μπορούσαμε να  τοποθετήσουμε  τις κυψέλες μας στην περιοχή του Καροπλεσίου σε μέρος όπου θα ήμασταν σύννομοι και δεν το πράξαμε;  Δυστυχώς σας πληροφορώ δεν είχαμε άλλη επιλογή.

Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καροπλεσίου αισθάνεται υπερήφανος με την έκβαση της υπόθεσης, έχοντας υπόψη ότι και ο ίδιος είναι μελισσοκόμος. Μας δημιούργησε επίσης πολλά ερωτηματικά πως το δικό του όνομα δεν ήταν ανάμεσα μας στα δικά μας, δεδομένου ότι τα μελισσοσμήνη του βρίσκονταν την ίδια χρονική περίοδο εντός του Χ. Ανθηρού σε κατοικημένη δηλαδή περιοχή. Άραγε   και εδώ έχουμε επιλεκτική διάθεση της κρατικής μηχανής ή είναι τυχαία η παράληψη του;

Είναι αλήθεια, ότι η αρμόδια υπηρεσία, η αγρονομία,  τουλάχιστον στην περιοχή αρμοδιότητας του δήμου Ιτάμου έχει δείξει υπερβολικό  ζήλο. Σε διάστημα περίπου ενός μηνός έλαβα για την ίδια παράβαση δυο κλήσεις , ένας άλλος  μελισσοκόμος πέντε.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια όπου μελισσοκόμοι οδηγούνται ως κατηγορούμενοι  για παράβαση της εν λόγω διάταξης, με την διαφορά ότι αυτό παρατηρείται κύρια σε τουριστικές περιοχές Θάσο, Χαλκιδική, Εύβοια προφανώς για τουριστικές σκοπιμότητες κατ΄ επέκταση οικονομικές, εδώ όμως γιατί;

Είναι αντιφατικό, άδικο και υποκριτικό να μας ζητούν να τηρήσουμε τον νόμο χωρίς να μας παρέχουν τα στοιχειώδη δεδομένα – υποδομές για να το πράξουμε. Οι ελλείψεις αυτές και γενικά η ανυπαρξία της πολιτείας  μας στερούν την δυνατότητα να είμαστε σύννομοι.

Επιτέλους σταματήστε τον διωγμό των μελισσοκόμων, δείξτε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας στον κλάδο, είναι εξοντωτική η διάταξη αλλάξτε την ή δημιουργήστε κατάλληλες υποδομές.